Winkelwagen 0
€ 0,00

Onze bieren

Bieren

Wij brouwen bieren met hun wortels in traditie, maar met een onmiskenbare moderne twist. Omdat de vier basisingrediënten (water, mout, hop en gist) zoveel mogelijkheden geven in het brouwproces beperken wij ons ook tot deze basis, met af en toe een uitzondering die de regel bevestigt.
Ook leggen wij ons toe op een duidelijke kern van bieren, omdat wij vinden dat het tijd kost om een bier te perfectioneren. Deze kern wordt afgewisseld met een aantal bieren die eens per jaar uitkomen en gekoppeld zijn aan een voor ons belangrijke dag of heilige. Zo weet inmiddels een aardig smaldeel van Den Haag dat het 27 december niet Derde Kerstdag is, maar Johannesdag.
Een deel van de wat zwaardere bieren wordt tevens gerijpt op eikenhouten vaten (Bourbon, Marsala, Oloroso, Whisky), wat ze nog extra complexiteit en karakter geeft.
Tot slot zetten wij een deel van ons bier apart om een wilde vergisting te ondergaan. Dit gebeurt in houten vaten in de kelders van ons klooster. Daar krijgen de bieren en de wilde gisten alle tijd om hun bijzondere smaken te ontwikkelen, om vervolgens geblend te worden tot een reeks bijzondere en zeer exclusieve bieren.Vaste lijn


Haagsche Broeder - Novice

Novice (6,5 %)

Verkrijgbaar: jaarrond

Verhaal
In het kloosterleven is een novice iemand die nieuw intreedt en aan zijn vorming begint. Deze duurt zo’n negen jaar en eindigt met een aantal jaar in het moederhuis van de Broeders van Sint Jan in Rimont, Frankrijk.

Smaak
Fris, blond bier met een subtiel zuurtje. Gebrouwen met gerst, tarwe en haver en vergist met een Noord-Franse saisongist, wat zorgt voor een droge afdronk.

Haagsche Broeder - Pater

Pater (7,5 %)

Verkrijgbaar: jaarrond

Verhaal
In de priorij zijn alle paters broeder, maar niet alle broeders pater. Een pater is tot priester gewijd. Een priester gaat voor tijdens vieringen en is bedienaar van de sacramenten (zoals doopsel en huwelijk).

Smaak
Amberkleurig roggebier met een duidelijk aanwezig hopprofiel, zowel qua bitterheid als aroma. Daartegenover een fijne kruidigheid en zoetheid van caramel.

Haagsche Broeder - Prior

Prior (8,5 %)

Verkrijgbaar: Jaarrond

Verhaal
Een prior is in het kloosterleven de “Primus Inter Pares” ofwel de eerste onder de gelijken. Hij staat zodoende niet boven maar tussen zijn medebroeders, ook al is hij de overste. Priorijen zijn doorgaans klein en hebben een relatief platte organisatie, terwijl abdijen groot en meer hiërarchisch zijn georganiseerd.

Smaak
Vol donker bier met een mooie balans tussen zoet, bitter, zuur en gebrande tonen van chocola. Vers gedronken komen de frisse hoparoma’s duidelijk naar voren. Wat langer bewaard nemen de tonen van caramel en rood fruit het over.Seizoensbieren


Haagsche Broeder - Johannes

Johannes (9,5 %)

Verkrijgbaar: vanaf 27 dec.

Verhaal
Ieder jaar brouwen wij een prachtige volle quadrupel ter ere van het feest van de Heilige Johannes de Evangelist, de patroonheilige van de Broeders van Sint Jan.

Smaak
Vol met rijke smaken van caramel en graan. Ideaal voor lange rijping op de fles (donker!), waardoor tonen van port en gedroogd fruit op de voorgrond treden.

Haagsche Broeder - Willibrord

Willibrord (10,5%)

Verkrijgbaar: vanaf 7 nov.

Verhaal
Willibrord (7e/8e eeuw) speelde een belangrijke rol bij de kerstening van Nederland, wordt beschouwd als de eerste bisschop van ons land en is de naamgever van de priorij van de Broeders van Sint Jan: het Willibrordushuis aan de Oude Molstraat.

Smaak
Pikzwart en rijk bier vol met gebrande smaak van mout, koffie en chocola. Krijgt daarnaast extra complexiteit door een subtiel zuurtje en tonen van rode bessen.

Haagsche Broeder - Hildegard

Hidegard

Verkrijgbaar: vanaf 17 sept.

Verhaal
Hildegard von Bingen (12e eeuw) was een benedictijnse abdis en een geniale duizendpoot. Ze was mystica, filosofe, planten- en voedingskundige, schreef boeken, poezie en muziek. Ze is zelfs de eerste componiste van wie de naam bekend is. Ze propageerde het gebruik van spelt (want dat “maakt gezond bloed, geeft rein gemoed en de gave van blijheid”) als graan voor brood en bier en hop als alternatief voor kruidenmengsels (gruit).

Smaak
Dit stevige en toch frisse speltbier is gebrouwen volgens het Reinheitsgebot, met gerst, tarwe en spelt. Er zijn enkel Duitse hopsoorten, die zorgen voor een klassiek en kruidig hopprofiel gebruikt en het brouwsel is vergist met Duitse gist.Bieren van wilde gisting


Haagsche Broeder - Antonius Abt

Antonius Abt (5 %)

Verkrijgbaar: wisselend

Verhaal
Antonius Abt (3e/4e eeuw) wordt gezien als een van de grondleggers van het kloosterleven. Hij trok zich terug in de Egyptische woestijn om in eenzaamheid zijn leven aan God toe te wijden. Daarmee inspireerde hij velen, die zich om hem heen verzamelden en daarmee het kloosterleven initieerden.
Tip: In Scheveningen staat de Antonius Abt-kerk, die in dezelfde tijd is gebouwd als onze kloosterkapel en eveneens over erg fraaie art deco-elementen beschikt.

Smaak
Blend van verschillende bieren die minimaal een jaar op houten vaten hebben gerijpt met een variatie aan wilde gisten en bacteriën. Deze zetten vrijwel alle suikers om in alcohol en een variatie van zuren en andere smaken. Deze worden vervolgens met elkaar gemengd (gestoken) tot een gelaagd, friszuur wild bier dat relatief laag in alcohol is.

Haagsche Broeder - Abba Mozes

Abba Mozes (7 %)

Verkrijgbaar: wisselend

Verhaal
Abba Mozes (3e/4e eeuw) was ook een van de eerste woestijnvaders. Waar Antonius Abt uit een gegoede familie kwam was Abba Mozes aanvankelijk bediende en leefde hij na zijn vrijlating een tijdje een ruig bestaan. Toen hij op een dag zijn toevlucht in een klooster zocht werd hij door God geraakt en bekeerde hij zich.

Smaak
Onze Abba Mozes is qua smaak het stevigere broertje van de Antonius Abt. Wat hoger in alcohol en met een rijk pallet aan zuren wat nadrukkelijker op de voorgrond. Erg aangeraden voor liefhebbers van lambiek en geuze.

Haagsche Broeder - Aquino

Aquino (9 %)

Verkrijgbaar: wisselend

Verhaal
Thomas van Aquino (13e eeuw) was een van de meest invloedrijke theologen van de Middeleeuwen. Zijn werken nemen een belangrijke plek in zowel tijdens als na de initiële vorming van de Broeders van Sint Jan.

Smaak
De basis van de Aquino is onze Prior, welke vervolgens op verschillende eikenhouten vaten is vergist met de wilde Brettanomyces-gist (ook wel liefkozend Brett genoemd). Het resultaat laat zich het best omschrijven als een bijzonder rijke hybride tussen bier en wijn.

Kloosterbier drink je met broeders

- De Haagsche Broeder -

Even checken...
Om alcohol te mogen kopen moet je minstens 18 zijn.
Kun je bevestigen dat je oud genoeg bent?