Haagsche Broeder

Winkelwagen 0
€ 0,00

Renovatie & CrowdfundingOver onze brouwerij
Brouwbroeders
Bijna alles start met een ontmoeting, zo ook onze brouwerij. Deze bewuste ontmoeting vond plaats in 2010, tussen Pater Thomas, Kees en Jelger, in de kloosterkapel aan de Oude Molstraat. Pater Thomas zocht naar een manier om de drempel verlagen en al pratende ontstond het idee om dat te doen door een waar Haags kloosterbier te brouwen. Aanvankelijk gebeurde dit op zeer kleine schaal. Met een zelf bij elkaar verzamelde “brouwinstallatie” gingen ze samen met broeder Benedict, en later ook met broeder Clemens en broeder Johannes Paulus, brouwen in de bijkeuken van het klooster. In 2014 ging ons eerste bier in de verkoop, de Haagsche Broeder Prior, in onze kloosterwinkel en drie cafés in de straat. De eerste fles werd in ontvangst genomen door toenmalig burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen. Hoewel het om zeer kleine volumes ging had dat beetje bier al een onmiskenbare spin-off: Mensen die nog nooit van ons en ons klooster hadden gehoord mochten we ineens welkom heten. Velen hadden zelfs nog nooit een voet binnen gezet in een actief klooster.

Pater
Novice
Prior
Johannes

Tien jaar na die eerste ontmoeting en honderden brouwsels verder is de tijd rijp voor een nieuwe stap. In die tien jaar is er volop veranderd. Er is veel ervaring opgedaan in het brouwvak, de installatie is beetje bij beetje uitgebreid en we hebben een spectrum aan enthousiast ontvangen bieren gebrouwen. De missie is in die tijd onveranderd gebleven, het slaan van een brug tussen het klooster en de rest van Den Haag, tussen de stilte en de reuring en tussen mooie bieren en het gezelschap waarmee je ervan geniet.

Uitbreiding
Op dit moment is ons bier op circa vijftien plekken in Den Haag te koop, bijna allemaal in de directe omgeving van het klooster in het Hofkwartier. We kunnen op dit moment 200 liter per week brouwen, maar kunnen de vraag simpelweg niet bijbenen. Omdat we graag zouden zien dat ons bier in Den Haag en de direct omgeving goed beschikbaar zou komen hebben we besloten te investeren in een nieuw brouwhuis. Deze moet ons in staat stellen om wekelijks 1000 (en uiteindelijk 3000) liter te brouwen en de kwaliteit van onze bieren nog beter te waarborgen. Ook willen we deze stap aangrijpen om over te stappen van gas naar elektriciteit. Ook willen we geconditioneerde gistvaten en een bottellijn aanschaffen en het deel van het klooster waar we brouwen, dat afgelopen eeuwen is ontstaan uit een serie van verbouwingen, renoveren en voorzien van een verstevigde fundering waardoor het er de komende eeuwen weer tegenaan kan. Met de opbrengsten van de nieuwe brouwerij hopen wij het klooster beter onderhouden en renoveren en meer te kunnen bijdragen aan het werk van de Broeders van Sint Jan (zoals bijvoorbeeld in het noorden van Togo).


Kapel
Kapel
Kapel
Kapel
Kapel
Kapel

Steun uw lokale kloosterbrouwerij!

Een groot deel van de nieuwe installatie kunnen we uit eigen middelen, bijdragen en leningen bekostigen, maar voor het laatste zetje kunnen we uw hulp goed gebruiken. Eind 2020 moet de nieuwe brouwinstallatie er staan (hoewel de ernstige situatie rondom de Corona-uitbraak natuurlijk voor een slag om de arm zorgt). We zullen dan 3 eenmalige bieren brouwen: de Kapittel-serie : een Imperial IPA, een Tripel en een Quadrupel.
Door de aankoop van een of meerdere van onze flessen draagt u bij aan de realisatie van de mooiste kloosterbrouwerij van Den Haag en ver daarbuiten. Bij aankoop van 6 of meer flessen krijgt u er van ons voor 2 personen een rondleiding door het klooster en de nieuwe brouwerij bij. Als u zo nodig geen bier hoeft en ons toch wilt helpen dan is er de mogelijkheid om een eenmalige donatie te doen. Vanaf 18 flessen of € 500,- als donatie, krijgt u een vermelding in de brouwerij.
We hopen dat u ons in enige vorm verder kunt helpen met de uitbreiding van onze kloosterbrouwerij. Dan kunnen wij ons verhaal en onze bieren aan een groter publiek brengen!
Planning
De bieren worden na de ingebruikname van de brouwerij gebrouwen. We verwachten dat ze in het voorjaar van 2021 op u staan te wachten. U zult begrijpen dat de huidige situatie rondom het Corona-virus het tijdspad nogal onzeker maakt, maar we houden u in ieder geval op de hoogte van de voortgang en als het moment daar is laten we u weten hoe en wanneer u uw bestelling kunt verwachten en eventueel welkom bent voor een rondleiding.
Kapel
Kapel
Kapel
Kapel
Even checken...
Om alcohol te mogen kopen moet je minstens 18 zijn.
Kun je bevestigen dat je oud genoeg bent?